Δικτυακό USB θερμόμετρο με περισσότερα από 10 κανάλια

Σήμερα θα ήθελα να σας παρουσιάσω ψηφιακό θερμόμετρο υψηλής ακρίβειας που μέσω ενός λογισμικού θα μπορείτε να βλέπετε και την πλήρη απεικόνιση της θερμοκρασίας σε συνάρτηση με τον χρόνο. Μάλιστα σε μία γραμμή 3 αγωγών μπορούμε να συνδέσουμε πάνω από 10 διαφορετικούς αισθητήρες θερμοκρασίας και σε απόσταση που μπορεί να φτάσει έως και 300 μέτρα (υπό προϋποθέσεις)!

Στην εφαρμογή χρησιμοποιείται:

1) Μετατροπέας USB to TTL με το ολοκληρωμένο pl2303. Τέτοιο μετατροπέα μπορεί να βρει κανείς με 1 Ε από το ebay.

2) Driver για τον μετατροπέα USB to TTL πολλές φορές βρίσκετε και εγκαθίσταται από τα WINDOS. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν τα drivers μπορείτα να το κατεβάστε και να το εγκαταστήσετε από εδώ:

http://www.prolific.com.tw/us/showproduct.aspx?p_id=225&pcid=41

3) Αισθητήρα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το DS18B20 της εταιρείας DALAS. Η τιμή του τεμαχίου στο ebay μπορείτε να βρείτε κάπου στα 0.9 Ε. Για μεγάλες ποσότητες φυσικά κατεβαίνει αρκετά η τιμή του.

4) Το καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους για ελάχιστες απώλειες που θα ζητήσετε από το κατάστημα των ηλεκτρονικών είναι περίπου 0,5 Ε/ μέτρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το απλό τηλεφωνικό καλώδιο αν δεν έχουμε μεγάλες αποστάσεις που έχει και ποιο χαμηλό κόστος.

5) Ωμική αντίσταση των 4,7Κ που χρησιμοποιείται για εξομάλυνση των παρεμβολών από το περιβάλλον. Θα την ζητήσετε από το κατάστημα των ηλεκτρονικών. Το κόστος είναι μηδαμινό και το ποιο πιθανόν είναι να σας την δώσουν δωρεάν.. )

6) Η εφαρμογή για τα Windows που χρησιμοποιείτε λέγεται OneWireViewer και μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν σ αυτό το link https://www.maximintegrated.com/en/products/ibutton/software/tmex/index.cfm

Η διάταξη και οι συνδέσεις των στοιχείων φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα:

usb θερμόμετροΕάν χρειαζόμαστε περισσότερους από έναν αισθητήρες θερμοκρασίας η συνδεσμολογία θα είναι η παρακάτω:

συνδεση πολλών ds18b20
Διαδικασία παρακολούθησης θερμοκρασίας:

Για να εμφανίσουμε την θερμοκρασία των αισθητήρων στον υπολογιστή μας σε πραγματικό χρόνο συνδέουμε τον μετατροπέα USB to TTL με τους αισθητήρες στη USB θύρα του υπολογιστή και βεβαιωνόμαστε ότι τα driver για την συσκευή έχουν εγκατασταθεί. Στη συνέχεια εγκαθιστούμε και ανοίγουμε το πρόγραμμα OneWireViewer στο παράθυρο που θα μας εμφανιστεί στο πεδίο select port επιλέγουμε την com port του USB στο οποίο είναι συνδεδεμένη η διάταξη μας και πατάμε οκ.

Θα μας εμφανιστεί στη συνέχεια το παράθυρο με τους αισθητήρες που βρέθηκαν στην γραμμή την θερμοκρασία των οποίων μάλιστα μπορούμε να παρακολουθούμε από την οθόνη σε συνάρτηση με τον χρόνο. Έτσι εμφανίζονται στον δικό μου υπολογιστή μετά από μία δοκιμή να αλλάξω θερμοκρασία ζεσταίνοντας τους αισθητήρες:

θερμοκρασίες αισθητήρων σε συνάρτηση με τον χρόνο
Οποιεσδήποτε απορίες μπορείτε να γράφετε κάτω από το άρθρο και όσο μπορώ θα προσπαθήσω να απαντάω στις ερωτήσεις. Θα περιμένω επίσης κάποιες ιδέες και προτάσεις αξιοποιήσεις της διάταξης.

This entry was posted in Ηλεκτρονικά, Υπολογιστές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *