Κατασκευή ελέγχου ηλεκτρονικών συσκευών μέσω του υπολογιστή

H κατασκευή ελέγχου ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών ισχύος από απόσταση και τα οφέλη της

Ελεγχος συσκευών μέσω USB

Πλακέτα ελέγχου συσκευών μεσω USB

ελεγχος συσεκυών από απόσταση μέσω εφαρμογήσ υπολογιστή

Η διάταξη ελέγχου ηλεκτρονικών συσκευών μέσω της εφαρμογής χειρισμού του υπολογιστή

Η συγκεκριμένη κατασκευή σκοπό έχει να διευκολύνει έναν χρήστη να ελέγχει κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση μέσω του υπολογιστή του.

Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Απλά συνδέετε τις συσκευές σας στις κλέμες των επαφών ρελέ της πλακέτας οδήγησης. Συνδέετε την πλακέτα με ένα καλώδιο USB στον υπολογιστή.

Περιμένετε μέχρις ότου ο υπολογιστής αναγνωρίσει την καινούρια συσκευή USB και εγκαταστήσει τους drivers γι αυτήν. Στη συνέχεια ανοίγετε την εφαρμογή χειρισμού επαφών (Device Controller) και στην επιλογή ΘΎΡΑ επιλέγετε την θύρα που εγκαταστάθηκε να παίρνει δεδομένα (στη περίπτωση μου COM4). Πατάτε σύνδεση.

πρόγραμμα ελέγχου ηλεκτρονικών συσκευών μέσω υπολογιστή

Πρόγραμμα ελέγχου ηλεκτρονικών συσκευών
(Visual C# Express 2010 .Net Framework)

Τώρα όλα είναι έτυμα για να μπορεί η συσκευή να πάρει δεδομένα ώστε να ελέγξει τις συσκευές. Συνδέουμε τις συσκευές στις επαφές της πλακέτας οδήγησης έτσι ώστε να διακόπτετε η τροφοδοσία μέσω των επαφών πλακέτας οδήγησης. Ουσιαστικά η πλακέτα είναι απλός ηλεκτρονικός ελεγχόμενος διακόπτης. Στη συνέχεια κάνοντας κλικ στα κουμπιά του προγράμματος  ενεργοποιούμε η απενεργοποιούμε τις συσκευές όποτε θέλουμε εμείς.

Πού θα ήταν χρήσιμη

Η κατασκευή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε μία επιχείρηση, οργανισμό, βιομηχανία η οπουδήποτε αλλού που χρειάζεται συνέχεια να σβήνουν και να ανοίγουν με μία απλή εντολή από υπολογιστή κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές όπως φώτα, διάφορες μηχανές, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, για λόγους οικονομίας και άμεσου στιγμιαίου χειρισμού. Θα μπορούσαν ακόμη να αυτοματοποιηθούν κάποιες γραμμές παραγωγής μέσω εντολών από υπολογιστή.

Από τη αποτελείται η κατασκευή – Μονάδες κατασκευής

Παρακάτω αναφέρονται τα επιμέρους τμήματα – μονάδες της εφαρμογής. Η κατασκευή αποτελείται από:

  •  Την εφαρμογή για υπολογιστή που είναι γραμμένη σε Visual C# Express 2010 (στέλνει χαρακτήρες – εντολές στην αντίστοιχη COM θύρα του USB)
  • Μετατροπέα USB σε UART (συνδέεται στην USB θύρα)
  • Μικροελεκγτή Atmega8 (συνδέεται στην θύρα δεδομένων UART του μετατροπέα)
  • Μονάδα rele ισχύος (συνδέετε με την PORTB με τους αντίστοιχους ακροδέκτες του μικροελεγκτη για την οδήγηση των συσκευών)

Η λειτουργία της κατασκευής αναλυτικά

Με το πατήματα των αντίστοιχων κουμπιών το πρόγραμμα στέλνει έναν χαρακτήρα στην αντίστοιχη θύρα του διαύλου USB. Από εκεί το σήμα αυτό μεταφέρεται μέσω ενός μετατροπέα πρωτοκόλλων USB to UART στον μικρελεγκτή μέσω των υποδοχών Rx και Tx του UART πρωτοκόλλου επικοινωνίας. Ο μικροελεγκτής προγραμματίζεται μέσω του λογισμικού CodeVision ώστε να δέχεται αυτούς τους χαρακτήρες μέσω του διαύλου δεδομένων UART και να αποφασίζει ανάλογα αν θα δώσει +5 Volt στην αντίστοιχη έξοδο του PORTB. Στη συνέχεια αν σε μία έξοδο του PORTB εμφανιστεί τάση (λογικό 1) τότε ενεργοποιείται το αντίστοιχο rele ισχύος. Για να το απενεργοποιήσουμε πρέπει να στείλουμε άλλον χαρακτήρα τον οποίο γνωρίζει το πρόγραμμα που είναι αποθηκευμένο στον μικροελεγκτή για να αποφασίσει να μην δώσει +5 Volt στην PORTB (λογικό 0). Το κύκλωμα ελέγχου τροφοδοτείται εξολοκλήρου από την USB θύρα και μπορεί να ελέγχει συσκευές τάσης 230 Volt και ρεύμα ανά γραμμή της τάξης των 10Α!

Στο παρακάτω βίντεο υπάρχει μία μικρή παρουσίαση των δυνατοτήτων της κατασκευής:

Τα επόμενο στάδιο – μελλοντικά σχέδια

Στη πορεία η κατασκευή θα εκσυγχρονίζεται και θα συνδεθεί με το WEB. Θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των συσκευών από απόσταση μέσω μίας ιστοσελίδας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να ελέγχουμε τις συσκευές από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αρκεί να έχουμε internet στον υπολογιστή η το κινητό μας. Επίσης θα είναι δυνατή η ασύρματη μετάδοση δεδομένων με μία απλή προσθήκη συσκευής ασύρματης μετάδοσης στην γραμμή UART δεδομένων. Προβλέπεται επέκταση των εξόδων από 8 με απλή προσθήκη μονάδων rele. Σε περίπτωση που χρειαζόμαστε πάνω από 20 εξόδους μπορούμε να προσθέσουμε κ άλλο μικροελεγκτή που θα επικοινωνεί με τον αρχικό.

This entry was posted in Ηλεκτρονικά, Υπολογιστές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *