Επιλογή ενός Laptop – Αγορά φορητού υπολογιστή

Επιλογή ενός Laptop – Αγορά φορητού υπολογιστή

Laptop HP ProBook 4530s

Η επιλογή ενός φορητού υπολογιστή κατά την αγορά του προϋποθέτει την γνώση κάποιων χαρακτηριστικών ενός laptop. Τα χαρακτηριστικά αυτά του φορητού υπολογιστή διαφέρουν από υπολογιστή σε υπολογιστή ανάλογα με το τη θέλουμε να κάνουμε.. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους κυρίως για να μπαίνουν στο  internet να ακούνε μουσική και να βλέπουν διάφορες φωτογραφίες, κάποιοι άλλοι για να κάνουν κάποιες εργασίες τους στην δουλεία που απαιτεί ειδικά «βαριά» προγράμματα που χρησιμοποιούνται, άλλοι για να παίζουν παιχνίδια με υψηλή ανάλυση. Κάθε περίπτωση ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι διαφορετική. Για να πάρουμε λυπών αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε χωρίς να σπαταλάμε άσκοπα τα χρήματα για ένα σωρό λειτουργείς που προσφέρουν σήμερα οι πωλητές ηλεκτρονικών συσκευών, έχει γραφτεί αυτό το άρθρο.

Ανάλογα με τον σκοπό που προορίζετε το laptop διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

Για γενική χρήση

Τα συγκεκριμένα laptop είναι κατάλληλα όπως λέει και ο τίτλος για γενική χρήση. Δηλαδή για να ακούμε μουσική να βλέπουμε φωτογραφίες, βίντεο (όχι πολύ υψηλής ανάλυσης), να μπαίνουμε στο διαδίκτυο, να δουλέψουμε κάποιο ελαφρύ software όπως το office. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετά τα 2 GB RAM, μονοπύρηνος επεξεργαστής (αν και καλό θα ήταν να είναι διπύρηνος) στα 1,5 – 2 GHz. Κάρτα γραφικών για απλή χρήση όπως είναι η GeForce Go 6800. Το πρώτο νούμερο (6) δείχνει την σειρά. Η σειρά 6 βγήκε το 2011/12.

Το δεύτερο νούμερο (8) δείχνει το πόσο καλή είναι η κάρτα στις επιδώσεις και κυμαίνεται από 4 έως 9  (είναι το ποιο σημαντικό χαρακτηριστικό στη κάρτα γραφικών). Το 4 – ελαφρύ φθηνό μοντέλο και το 9 υψηλών αποδόσεων και ακριβό μοντέλο. Το τρίτο νούμερο σημαίνει ταχύτητα δηλαδή η GeForce Go 6150 είναι ταχύτερη από την GeForce Go 6800. Ένα πολύ καλό site για να συγκρίνετε κάρτες γραφικών είναι το http://www.hwcompare.com/12275/radeon-hd-4890-2gb-vs-radeon-hd-7870/

Φορητό laptop για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Τα συγκεκριμένα laptop είναι κατασκευασμένα ειδικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς συνήθως διαθέτουν μεγάλη οθόνης υψηλής ανάλυσης, blue-ray, δυνατότητα να μπορεί να παίζει ο υπολογιστής σε υψηλή ανάλυση τις ταινίες, ισχυρό διπύρηνο επεξεργαστή στα 2 GHz και άνω. Η μνήμη RAM σ’ αυτούς τους υπολογιστές είναι συνήθως της τάξης των 2 G και άνω. Η κάρτα γραφικών – καλή. Για παράδειγμα η RADEON X800 SE.  Μεγάλος αποθηκευτικός χώρος. Για τα σημερινά δεδομένα, 500 GB και άνω. Μπορεί επίσης να περιέχει ενσωματωμένη κάρτα τηλεόρασης με ραδιόφωνο. Μπορεί φυσικά να παίζετε παιχνίδια αρκετά υψηλών επιδόσεων όχι όμως όλα..

Business laptops

Οι συγκεκριμένοι υπολογιστές είναι επαγγελματικοί υπολογιστές, συνήθως κατασκευάζονται ελαφρότεροι, σχεδιασμένοι για το γραφείο εργασίας, για μετακινήσεις. Ως προς την απόδοση τους εξαρτάται πάντα από τα θέλω του εργαζόμενου και το τη θέλει να κάνει με τον υπολογιστή του. Συνήθως για τα σημερινά δεδομένα διαθέτουν μνήμη RAM άνω των 2 G, ισχυρό διπύρηνο επεξεργαστή στα 2 GHz και άνω, κάρτα γραφικών καλή. Για παράδειγμα NVIDIA GeForce 9200M GE που διαθέτω εγώ για τους σκοπούς μου. Όλα αυτά σε συνδυασμό πάντα με το λογικό κόστος.

Laptops υψηλών επιδόσεων

Αρκετοί είναι οι χρήστες των laptops που χρειάζονται laptop υψηλών επιδόσεων που να μπορούνε να παίζουνε βαριά παιχνίδια σε πλήρη ανάλυση γραφικών. Είναι οι γνωστοί Gamers που θέλουν πολύ καλή κάρτα γραφικών. Η και αν είναι επαγγελματίες που τρέχουν βαριά προγράμματα στον υπολογιστή τους. Όπως είναι το Adobe Premiere για επεξεργασία βίντεο. Συνήθως διαθέτουν μεγάλες οθόνες, πολύ γρήγορους επεξεργαστές της τάξης των 3 GHz, μνήμη RAM άνω των 2-4 GB, μεγάλο αποθηκευτικό χώρο με σκληρό δίσκο 500 GB η και μεγαλύτερο.

Laptops για συχνές μετακινήσεις

Τα συγκεκριμένα laptops είναι κατάλληλα για ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για να κάνουν τις διακοπές τους, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Οι υπολογιστές αυτοί συνήθως είναι ελαφρότεροι, λεπτοί στο πάχος, με μέτριο αποθηκευτικό χώρο 300 – 500 GB, μνήμη RAM 2-3 GB, μέτριους για τα σημερινά δεδομένα επεξεργαστές, για παράδειγμα των 2 GHz. Διαθέτουν μεγάλη διάρκεια ζωής οι συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας τους (η μπαταρία λιθίου) και είναι αρκετά βολικοί ως προς τη χρήση και την μηχανική καταπόνηση. Η κάρτα γραφικών αρκεί μία μέτρια όπως στη περίπτωση μου NVIDIA GeForce 9200M GE.

This entry was posted in Υπολογιστές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *