Υπολογισμός αντίστασης για τη φωτοδίοδο LED

Πολλές φόρες χρειάζεται να φτιάξουμε φωτισμό οικονομικά και ως προς το ρεύμα κατανάλωσης  και ως προς το να μην σπαταλάμε χρήματα για αγορά φωτιστικού. Υπάρχουν  φυσικά και οι ειδικές περιπτώσεις που χρειαζόμαστε πολύ ομοιόμορφο φωτισμό κατάλληλης έντασης.

Η λύση είναι να φτιάξουμε ένα δικό μας από πολλά LED λαμπάκια. Για να το προσαρμόσουμε όμως στην τάση που θέλουμε να λειτούργει θα χρειαστούμε μια ωμική αντίσταση της όποιας η αντίσταση επιλέγεται ανάλογα με την τάση και το ρεύμα λειτουργίας των LED. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν οικονομικό λαμπτήρα για το σπίτι συνδέοντας πολλά  λαμπάκια στη σειρά.

Ας υποθέσουμε λυπών ότι έχουμε την παρακάτω περίπτωση :

Η αντiσταση με τα λαμπάκια LEDs

Η αντiσταση με τα λαμπάκια LEDs

Στο σχήμα φαίνονται 3 LED λαμπάκια, μια ωμική αντίσταση συνδεδεμένα όλα στη σειρά. Εδώ πρέπει να προσέξουμε την πολικότητα. Το + του κάθε LED πάει στο – του επόμενου. Τα LED επειδή είναι ημιαγωγοί  έχουν μια σταθερή τάση στα άκρα τους ίση με 2 Volt . Οπότε συνολικά το VL θα είναι ίσο με το άθροισμα των τάσεων των LED

VL = V1 + V2 + V3 = 3×2 = 6 Volt

Όποτε χρειαζόμαστε πάνω από 6 volt τάση για να ανάψουν τα  LED .  Τη γίνεται όμως όταν έχουμε πολύ μεγαλύτερη τάση τροφοδοσίας Vs ; Ας πούμε την τροφοδοσία από μπαταρία αυτοκινήτου 12 Volt.   Σε τέτοια περίπτωση βάζουμε την αντίσταση R για να ρίξουμε την τάση και το ρεύμα. Για να υπολογίσουμε την κατάλληλη αντίσταση χρησιμοποιούμε τον τύπο :

R = (Vs – VL) / I = (12 – 6) /0.015 = 400 Ohm     όπου

Vs = τάση τροφοδοσίας  μπαταριάς
VL = η τάση των LED
I =  ρεύμα γραμμής, ρεύμα των  LED  η το ρεύμα  κυκλώματος  ( για τα μικρά LED για να λειτουργήσουν καλά το ρεύμα αυτό είναι είναι γύρο στα 15 – 20 ma )

Έτσι λυπών υπολογίσαμε την αντίσταση που πρέπει να είναι 400 Ohm. Στην αγορά ίσως μη βρείτε την αντίσταση αυτή διότι η αντίσταση όπως και κάθε ηλεκτρονικό η ηλεκτρολογικό υλικό είναι τυποποιημένες και συγκεκριμένες. Σ αυτή τη περίπτωση επιλεγούμε την αμέσως μεγαλύτερη αντίσταση.  Αν η αμέσως μεγαλύτερη είναι στα 20 Ohm . Το ρεύμα στη περίπτωση αυτή μειώνεται βέβαια (στα 0,01428 Α η 14,28 ma) , αλλά είναι ασήμαντο στη διαφορά φωτεινότητας στο LED  με το ρεύμα των 15 ma που χρειάζεται να λειτουργήσει άψογα.

Ένα άλλο σημαντικό που θα έπρεπε να ξέρουμε είναι ότι οι αντιστάσεις κατατάσσονται σε μια σειρά που χαρακτηρίζει την ισχύς  αντοχής  τους.  Οι τυποποιημένες ισχύς αντιστάσεων  του εμπορείου είναι 0,125, 0,25, 0,5, 1, 2, 5 Watt … κτλ. Στη περίπτωση μας θα χρειαστούμε τουλάχιστον 0,25 Watt αντίσταση.

This entry was posted in Ηλεκτρονικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Υπολογισμός αντίστασης για τη φωτοδίοδο LED

  1. ΜΠΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ says:

    ερώτηση: εάν βάλω 6 led των 5 mm σε σειρά και τα τροφοδοτείσω με 12V DC χωρίς αντίσταση θα εργαστεί κανονικά ή θα έχω πρόβλημα???

  2. master3763 says:

    Αντίσταση σε κυκλώματα με LED πρέπει να υπάρχει πάντα για αποτροπή της πιθανότητας να καούν τα LED από υπερέντασης που δημιουργείται καμία φορά όταν έχουμε έστω και πολύ μικρές αυξομειώσεις της τάσης. Έτσι η ένταση απορροφάται από την αντίσταση και αποδίδεται ως θερμότητα χωρίς να κάψει τα LED. Τα LED γενικά είναι αρκετά ευαίσθητα ηλεκτρονικά στοιχειά που χρειάζονται όχι μόνο αντίσταση αλλά και σταθεροποιητή τάσης αν μιλάμε για εφαρμογές που θα λειτουργούν για ώρες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *