Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα κινητά τηλέφωνα – Ο δείκτης SAR

Η επείδραση ΗΜ ακτινοβολίας

Η επείδραση Η/Μ ακτινοβολίας

Το SAR είναι ο δείκτης που δείχνει και χαρακτηρίζει την μέγιστη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Είναι ένας σοβαρός δείκτης που αφορά την υγεία μας και θα έπρεπε να είναι ένα από τα βασικά που θα ελέγχαμε κατά την αγορά ενός κινητού τηλεφώνου.

Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιοι επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα κινητά τηλέφωνα μπορεί αισθητά να βλάψει τον ανθρώπινο οργανισμό κάποιοι λένε ότι απλά δεν πρέπει να υπερβαίνουμε κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας SAR.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία – Ο δείκτης SAR

Η μονάδας μέτρησης του SAR είναι Watt/Kg. Το όριο στην Ευρώπη αξίζει να πούμε ότι είναι στα 2 Watt/Kg και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το όριο αυτό είναι στα 1,6 Watt/Kg. Για τιμές SAR έως 0,4 θεωρείτε ότι είναι καλός δείκτης, για τιμές 0,4 – 0,7 είναι καλό προς το μέτριο. Και για 0,7 έως 1 είναι τα λεγόμενα ζεστά κινητά. Ζεστά ονομαστήκαν διότι μετά από μία ομιλία περισσότερη από μισή ώρα ζεσταίνετε το αυτί και ο εγκέφαλος από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που το διαπερνά.

Τρόποι προστασίας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε το κινητό σε κλειστούς χώρους και οι λόγου είναι δύο. Ο ένας είναι ότι το σήμα θα είναι πολύ χαμηλό και θα υπάρχουν διακοπές η και θα κοπεί εντελώς το σήμα. Και ο άλλος και ο ποιο σημαντικός λόγος είναι ότι σε κλειστούς χώρους το κινητό προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τον δέκτη προσπαθεί να δυναμώσει το σήμα εκπέμποντας περισσότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που με τον καιρό μπορεί να βλάψει τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ίδιο συμβαίνει όταν οδηγάμε και μηλάμε παράλληλα στο κινητό τηλέφωνο. Επίσης για να προστατευτούμε καλό θα ήταν να μην μιλάμε πολύ ώρα στο κινητό και να προτιμήσουμε τα ενσύρματα τηλέφωνα αν είναι να μιλάμε για πολύ ώρα στο ακουστικό. Και ένας τρίτος τρόπος προστασίας είναι να αγοράζουμε κινητά τηλέφωνα με χαμηλό δείκτη SAR. Στο παρακάτω αρχείο του excel υπάρχουν αρκετά από τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούμε σήμερα μαζί με τον δείκτη SAR.

SAR.XLS

Κατά την ομιλία μας, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ακουστικά η ανοιχτή ακρόαση για να έχουμε μακριά το κινητό από το σώμα μας και κυρίως μακριά από τα ζωτικά όργανα. Έχει αποδειχθεί ότι η ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει την δομή του του DNA που έχει ως συνέπεια τις τερατογενέσεις. Και το ποιο σημαντικό από όλα.. Χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνήσουμε με τον συνάνθρωπό μας μόνο όταν υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

This entry was posted in Ηλεκτρονικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *