Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι

Τώρα με το χαράτσι στα ακίνητα ο λογαριασμός μας ήρθε φανταστικός… Είναι κρίμα να σπαταλάς άδικα την ηλεκτρική ενέργεια που πληρώνεις. Κάθε φορά  λυπών που μας έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ μία είναι φουσκωμένος  μία δεν είναι… Τη φταίει όμως; Ας δούμε λυπών πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι μας με πολύ απλές κινήσεις.

Αντικαθιστούμε όλους τους λαμπτήρες με λαμπτήρες οικονομίας

Αυτές μπορεί να είναι είτε λαμπτήρες φθορισμού είτε ακόμα ποιο οικονομικές οι λαμπτήρες LED τεχνολογίας. Οι λαμπτήρες φθορισμού σε σχέση με λαμπτήρες πυρακτώσεως καταναλώνουν  (για την ίδια αποδιδόμενη  ισχύς) τέσσερεις έως πέντε φορές  λιγότερη ενέργεια.  Έτσι  λυπών  χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι αν  ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως καταναλώνει 100 W και αποδίδει μία συγκεκριμένη ισχύς, ο λαμπτήρας φθορισμού θα κατανάλωνε για την ίδια αποδιδόμενη ισχύς,  5 φορές λιγότερη ενέργεια - δηλαδή 20W.

Ποιος ο λόγος λυπών που ακόμα υπάρχουν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως…; Στη πραγματικότητα όμως υπάρχουν κ άλλα που πρέπει να προσέξουμε αν θέλουμε να έχουμε άνεση και αισθητική στον χώρο που φωτίζετε.. Όπως ας πούμε είναι η  «ποιότητα του φωτός που εκπέμπετε».  Στον όρο ποιότητα του φωτός μπορούμε να κατατάξουμε την  φασματική  απόχρωση  του φωτός, θερμοκρασία χρώματος (Κ), ένταση φωτισμού.. . Όλα αυτά φυσικά είναι ένα μεγάλο αντικείμενο μελέτης της φωτοτεχνίας.

Δεν ξεχνάμε να σβήνουμε τις συσκευές και γενικός όλα τα φορτία  στο σπίτι μας που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο λόγος είναι ότι πληρώνουμε για την κιλοβατώρα. Που σημαίνει ότι για κάθε Kwh ανά ώρα σήμερα χρεώνομαι 0,0775 ευρώ.  Οπότε ό χρόνος είναι ανάλογος με τα χρήματα που πληρώνω στη ΔΕΗ. Υπάρχουν επίσης και τα όρια τα οποία αν τα ξεπεράσεις, ανεβαίνει η τιμή της κιλοβατώρας. Άλλος ένας λόγος λυπών να κάνουμε οικονομία στο σπίτι μας.

Αγοράζω και χρησιμοποιώ πάντα συσκευές με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση σε ισχύς

Σήμερα  σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές αναγράφεται η ονομαστική ισχύς λειτουργίας καθώς και η ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκουν. Η ισχύς λειτουργίας νομίζω είναι λύγο πολύ κατανοητό μέγεθος.. Το δεύτερο όμως, η ενεργειακή κλάση χεριάζετε μερική επεξήγηση. Η ενεργειακή κλάση λυπών είναι κατ’  ουσίας  η κατάταξη των συσκευών ανάλογα με  την  απόδοση της συσκευής. Δηλαδή η κατάταξη με βάση τον λόγο:

Απόδοση (%)  =   (ισχύς που αποδίδεται / ισχύς που καταναλώνεται)x 100%

Ο λόγος αυτός είναι πάντα μικρότερος από τη μονάδα. Παρακάτω σας δίνω  ένα παράδειγμα του πίνακα στον οποίο αναγράφεται η ενεργειακή κλάση της συσκευής. Ανάλογος πίνακας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, υπάρχει σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.

Ενεργειακές κλάσεις

Ενεργειακές κλάσεις

Παρατηρούμε ότι η συσκευή ανήκει στην Α ενεργειακή κλάση. Που σημαίνει ότι θα μας «οικονομήσει» το ρεύμα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, αφού η απόδοση είναι μεγάλη.

Απενεργοποιούμε τις συσκευές που λειτουργούν σε αναμονή όταν λείπουμε από το σπίτι η πάμε για ύπνο

Πρέπει να ξέρεται ότι οι συσκευές όπως οι τηλεοράσεις, router (για τη σύνδεση στο internet), πιθανά τροφοδοτικά φόρτισης  μπαταριών  που είναι ξεχασμένα στη πρίζα, και γενικά οι περισσότερες συσκευές που βρίσκονται στη πρίζα,  έστω και λύγο καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια  ακόμα και όταν βρίσκονται σε αναμονή. Καλό θα ήταν να τις απενεργοποιούμε όταν δεν τις χρειαζόμαστε.

Αυτά προς το παρόν.. Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας σχολιάσει το άρθρο με το δικό του σχόλιο.

This entry was posted in Ηλεκτρολογικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *