Επιλογή ηλεκτρικής γεννήτριας

Η επιλογή αλλά και η εγκατάσταση  μίας γεννήτριας  είναι μία υπόθεση  αρκετά  σύνθετη  αν μιλάμε  για μεγάλες εγκαταστάσεις  που έχουν υψηλές απαιτήσεις ισχύος  καθώς  επίσης  μία σύνθετη ζήτηση που μία αυξάνει μία μειώνεται πάρα πόλη. Αυτό σημάνει  ότι θα χρειαστεί ο κατάλληλος αυτοματισμός για τη μείωση απωλειών που θα προκύψουν από τις εκκινήσεις και  η αυτοματοποιημένη διόρθωση cosφ λόγο επαγωγικών φορτίων.

Για μικρές  επιχειρήσεις  με χαμηλή σχετικά ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας η επιλογή ηλεκτρικής γεννήτριας δεν είναι  και τόσο δύσκολη αν λάβουμε υπόψη μας κάποιους  σοβαρούς παράγοντες.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τι τύπου φορτία  θα χρησιμοποιήσουμε.  Δηλαδή αν είναι ωμικά η επαγωγικά.

α)  Στα ωμικά φορτία μπορούμε  να κατατάξουμε τα φορτία  εκείνα  στα οποία η ηλεκτρική ενέργεια σε ένα μεγάλο ποσοστό  μετατρέπεται  σε θερμική.

Για παράδειγμα λάμπα πυρακτώσεως, ηλεκτρικά  θερμαντικά  σώματα, ηλεκτρική κουζίνα. Για υπολογισμό της συνολικής ζήτησης στη περίπτωση ωμικών φορτίων αρκεί να προσθέσουμε την κατανάλωση του κάθε φορτίου.

 β) Στη περίπτωση επαγωγικών φορτίων  τα πράγματα αλλάζουν. Εδώ εκτός από ωμικό φορτίο  υπάρχει και  το επαγωγικό  φορτίο. Με τον όρο επαγωγικό φορτίο  εννοούμε τα φορτία εκείνα που περιέχουν κατά βάση πηνία και λειτουργούν με ηλεκτρομαγνητισμό καταναλώνοντας έτσι άεργη ισχύς.

Στα επαγωγικά φορτία  μπορούμε να συμπεριλάβουμε το πλυντήριο  πιάτων, το πλυντήριο ρούχων, ψυγεία, αντλίες, τρυπάνια .

Πρέπει να λάβουμε υπόψη  μας ότι στα επαγωγικά φορτία η ισχύς  που καταναλώνεται  είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ονομαστικά αναγραφόμενη. Για παράδειγμα για ένα τρυπάνι με αναγραφόμενη ισχύς  700 Watt θα χρειαστούμε τουλάχιστον 1400 Watt γεννήτρια.

γ) Πολύ σημαντικός παράγοντας  είναι η ισχύς εκκίνησης  των συσκευών. Για παράδειγμα κατά την εκκίνηση μία αντλία μπορεί να τραβήξει 7 φορές περισσότερη  ισχύς απ αυτήν που αναγράφεται στην τεμπέλα της.

δ) Οι γεννήτριες ανάλογα με το μέγεθος αποδιδόμενης ισχύος  τους κατατάσσονται σε διπολικές , τετραπολικές και εξαπολικές. Στη περίπτωση μικρής  ζήτησης  ισχύος αρκεί η διπολική.

ζ) Ασύγχρονη η  σύγχρονη  ηλεκτρική γεννήτρα; Αυτή η ερώτηση έχει να κάνει με το σημείο που είπαμε  για την ισχύς εκκίνησης συσκευών. Η σύγχρονη  γεννήτρια μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ισχύς κατά την εκκίνηση  από  την  ασύγχρονη. Έχουν αρκετά σταθερή τάση στην έξοδο τους. Μπορούν να τροφοδοτούν επαγωγικά φορτία μέχρι το  65 % της ονομαστικής ισχύος  τους.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα στη σύγχρονη  γεννήτριας.  Οι σύγχρονες γεννήτριες  είναι κατασκευαστικά ανοικτές γεννήτριες και δεν είναι κατάλληλες  για περιβάλλον με υψηλούς  ρύπους.

Στις ασύγχρονες γεννήτριες έχουμε  ρεύμα ποιο υψηλής ποιότητας, δυνατότητα σύνδεσης  οργάνων μέτρησης και καταγραφής,  αντοχή  στα μικρής διάρκειας  βραχυκυκλώματα,  απλότητα  στη συναρμολόγηση και συντήρηση.

Στα  μειονεκτήματα  θα κατατάξουμε την  υψηλή  ζήτηση  ισχύος κατά την εκκίνηση.  Αν και αυτό το πρόβλημα λύνετε  με την προσθήκη  πυκνωτών κατά την εκκίνηση  διορθώνοντας  έτσι το cos φ .

Οι σύγχρονες γεννήτριες παράγουν εναλλασσόμενο  ρεύμα, με συχνότητα ανάλογη της ταχύτητας περιστροφής της μηχανής, ενώ η διέγερσή της τροφοδοτείται με συνεχές ρεύμα. Οι ασύγχρονες γεννήτριες παράγουν εναλλασσόμενο  ρεύμα του οποίου η συχνότητα είναι ανεξάρτητη της ταχύτητας περιστροφής και η διέγερσή τους τροφοδοτείται με εναλλασσόμενο  ρεύμα.
Για παραγωγή ρεύματος χρησιμοποιούνται σύγχρονες γεννήτριες, ενώ οι ασύγχρονες χρησιμοποιούνται σπάνια.

η)  Μονοφασική η  τριφασική γεννήτρια ;

Τριφασική γεννήτρια πρέπει να ξέρουμε ότι έχει μεγαλύτερο  βαθμό  απόδοσης  από  τη μονοφασική. Όμως  είναι ποιο ακριβή και  σπάνια χρησιμοποιείτε στις σχετικά  μικρής ζήτησης εγκαταστάσεις.  Συνήθως  δηλαδή  για οικιακή χρήση χρησιμοποιούμε τις μονοφασικές.

θ)  Αν υπάρχει ευκίνητης  είναι πλεονέκτημα.

Αυτό γιατί  είναι ποιο απλά, ποιο γρήγορα για να κάνουμε οικονομία στον χρόνο.

Ι)  Αν υπάρχουν ρόδες για τη μεταφορά  της γεννήτριας.  Είναι κ αυτό ένα σημαντικό πλεονέκτημα  διότι συνήθως  το βάρος της γεννήτριας είναι αρκετά μεγάλο για τη μεταφορά της.

Η επιλογή μίας γεννήτριας πρέπει να γίνεται από ειδικούς τεχνικούς, τεχνολόγους και μηχανικούς  στον ηλεκτρολογικό τομέα αν μιλάμε για σύνθετες εγκαταστάσεις με ωμικά και επαγωγικά φορτία, ώστε να έχουμε  σωστή κάλυψη της  ζητούμενης  ισχύος και  ασφαλή εγκατάσταση με ομαλή λειτουργία.

This entry was posted in Ηλεκτρολογικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *